Cadeautip: De Culinaire Tour

Elk jaar verschijnen de nodige wielerboeken op de markt. Zeker rond de Tour de France zijn er elk jaar wel weer een paar leuke boeken die òf heel er lekker weglezen vanwege de spannende verhalen òf heel erg informatief zijn. In het laatste geval gaat het dan vaak over een bepaalde streek of serie van bergen. Soms gaat het over techniek waarmee zowel het materiaal als de fietstechniek bedoeld wordt. Zelden verschijnt er echter een boek als De Culinaire Tour. Een boek dat misschien nog wel het beste omschreven kan worden als een goede mix tussen een kookboek voor fietsers en een boek met veel voedingsinformatie voor fietsers. Maar kunnen we er wat mee?

De auteur, Ben van Beurten

Ben van Beurten is een topkok, maar dan wel een topkok die zijn sporen in de wielersport inmiddels ook verdiend heeft. Op zijn 26ste was hij chef-kok in een vijfsterren 'Hotel Pulitzer'. Vervolgens is hij chef geweest van Jamie Oliver's restaurant 'Fifteen'. Zijn wielerervaring gaat van het koken voor 1200 man die deelnemen aan de Tour for Life, het verzorgen van de Rabobank Wielerploeg en in het tv programma Tour du Jour. Kortom, iemand die goed kan koken, maar dit ook nog eens kan afstemmen op de specifieke behoeften van een fietser/wielrenner.

Het belang van goede voeding

De verschillen in het wielrennen worden steeds kleiner. De prestaties van de individuele renners liggen steeds dichter bij elkaar. Of dit een gevolg is van minder dopinggebruik laten we even in het midden. Laten we het in elk geval hopen. Op materiaalgebied zijn alle teams ook aan elkaar gewaagd. Als het verschil dus niet meer op conditioneel gebied en op materiaal gebied gemaakt kan worden komt het er dus op neer om de renners dagelijks zo goed mogelijk aan de start te krijgen. Dan zijn twee zaken erg belangrijk die tevens heel erg met elkaar samenhangen: herstel en voeding. Het is niet voor niks dat professionele wielerploegen hun renners tijdens bijvoorbeeld de Tour de France dagelijks voorzien van hun eigen matras in het hotel waar ze verblijven. Niks is immers zo belangrijk voor het herstel als een goede nachtrust. Ook op voedingsgebied worden de ploegen steeds professioneler. Wie vaker in (vooral) Frankrijk in de wat minder stedelijke gebieden in een hotel overnacht heeft, weet dat de Franse keuken toch niet altijd even ideaal is om de volgende dag een fietstocht van 200 km op te fietsen. Als renner moet je niet alleen iets voedzaams voorgeschoteld krijgen, maar helpt het ook een flink stuk mee als het eten dat je krijgt er lekker uitziet en ook lekker is.

Het boek De Culinaire Tour

Is het boek dan een kookboek voor wielrenners? Ja, ook. Maar niet alleen. Het boek gaat verder dan een kookboek en bevat ook heel veel voedingsinformatie waar je bij het fietsen je voordeel uit kunt halen. Het boek bevat veel kleine weetjes en tips over zaken die hij in de Rabobank Wielerploeg in de praktijk heeft gebracht. Allemaal geen hele moeilijke zaken, maar net die dingen die je iets verder zouden kunnen helpen. Zoals informatie wanneer je het beste iets kunt eten en wat je dan bijvoorbeeld vlak na een fietstocht kunt eten. Met wat kleine aanpassingen in de je voedingspatroon (door bijvoorbeeld gewoon net iets anders te eten) kun je jezelf een enorm groot plezier doen. Het boek beschrijft de verschillende momenten op een dag waarop je als fietser iets zou moeten eten of drinken en wat juist op dat moment het handigste is. Alleen deze informatie al zou een goede toevoeging kunnen zijn op wat je als zelfbewuste wielrenner al weet, zonder dat je ook nog maar één minuut in de keuken hebt gestaan.

Kookboek

Natuurlijk is het boek ook een kookboek. De informatie over de verschillende voedingsmomenten op een dag worden in het boek aangevuld met telkens een paar gerechten die je dan op zo'n moment zou kunnen eten. Of je als wielrenner op zo'n moment de tijd en zin hebt om dat zelf te gaan bereiden is natuurlijk een ander verhaal, maar er staat ook niet geschreven dat je dit allemaal zelf moet doen. Als je hier of daar iets goeds eruit oppikt breng je ook al een verbetering aan in je eetpatroon. Daarnaast is het zo dat de meeste gerechten die in het boek beschreven worden relatief makkelijk te maken zijn. Je hoeft echt geen gediplomeerd kok te zijn om de gerechten te kunnen maken. Ook zijn er geen hele exotische ingrediënten voor nodig, zodat het eventueel voorbereiden van deze maaltijden, snacks, wraps, appeltaart en wat er nog allemaal meer in het boek staat geen heel erg grote belemmering zou moeten zijn. Er wordt ook niet diep ingegaan op hoeveelheden, calorieën enzovoort. Het zijn wel allemaal gerechten die voor kracht en herstel zorgen en die Ben van Beurten al een keer voor de Rabobank Wielerploeg bereidt heeft, dus gezond is het absoluut wel.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is bedoeld voor wielrenners, zowel de fanatieke prof als de serieuze toerfietser. Maar natuurlijk is de fietser niet altijd de persoon in huis die voor het eten zorgt. De partner wil best rekening houden met diens hobby, maar weet voor wat betreft voeding gewoon niet wat wel of niet goed is. In dat geval is het kookboek De Culinaire Tour ook erg handig om in huis te hebben. De mannelijke fietser zal het boek wellicht ook niet altijd graag aanschaffen. Als je geen affiniteit met koken hebt koop je natuurlijk niet snel een kookboek. Zelfs al is dat boek specifiek geschreven voor fietsers en afgestemd op de specifieke behoeften van wielrenners. Een gemiste kans, want het boek bevat zeer veel waardevolle informatie.

Conclusie

Bij fietspraat.nl reviewen we regelmatig boeken. Dit was echter een totaal ander boek dan anders. Toch moeten we concluderen dat dit een boek is dat eigenlijk niet mag ontbreken in de boekencollectie van elke renner, de fanatieke prof of de serieuze toerfietser. Iedereen kan er namelijk zijn voordeel uit halen. Daarnaast is het boek prachtig vormgegeven met mooie illustraties. Ook de gerechten die in het kookboek beschreven worden zijn zeer smakelijk gefotografeerd. Het water loopt je bij wijze van spreken al in de mond bij het doorbladeren. Mochten de wielrenners het boek dan misschien niet graag zelf kopen, misschien is het dan wel een geweldig boek om cadeau te doen aan een fietser. Het zal in elk geval beter in de smaak vallen dan het zoveelste binnenbandje, stuurlint of bidon. www.culinairetour.com

 

Bestel hier het boek via www.culinairetour.com

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links