Rode Bietensap op de dopinglijst ?

Als je de dopinglijst van de UCI bekijkt, dan zie je allemaal producten die grotendeels bij de apotheek gekocht worden. Daarnaast natuurlijk nog allemaal producten die je zelfs niet bij de apotheek kunt kopen, maar dat laten we voor het gemak maar even terzijde. Nog nooit stond er op de dopinglijst een product dat gewoon bij de groenteman te koop is. Voorlopig blijft dat ook nog wel even zo, maar misschien in de toekomst?

Rode Bietensap

Wetenschappelijke studies hebben de afgelopen jaren aangetoond dat het drinken van rode bietensap de prestaties kan bevorderen. Blijkbaar heeft het natriumnitraat dat in rode bietensap zit een positief effect. Nitraat bevordert namelijk de aanmaak van stikstofoxide in het lichaam. Stikstofoxide regelt de opname van zuurstofopname in het bloed. Het verhogen van de mogelijkheid tot zuurstofopname in het bloed zal er toe leiden dat de prestaties verbeterd kunnen worden. Onderzoeken met testgroepen hebben inmiddels aangetoond dat het werkt. Volgens sommige deskundigen zou het prestaties kunnen verbeteren 'tot wel zestien procent'. Een meer wetenschappelijk artikel over de werking van bietensap kunt u hier downloaden. Hierin staat o.a. uitgelegd voor wie bietensap wel en niet zou kunnen werken.

Waar kun je rode bietensap kopen?

Normaliter wordt bietensap niet veel verkocht. Het is meestal verkrijgbaar bij 'bioshops' en niet bij de reguliere supermarkten. De reden hiervoor is de geringe vraag. Rode bietensap staat niet echt te boek als erg lekker. Het heeft een wrange smaak, dus weinig mensen zullen het voor hun plezier drinken. In 2012 is in Vlaanderen, na een uitzending over het eerder genoemde onderzoek, de vraag en omzet flink toegenomen. Speciaal voor sporters kun je tegenwoordig geconcentreerd rode bietensap kopen. Een Engels product dat ook in Nederland verkrijgbaar is, is BEET-IT. Dit is o.a. verkrijgbaar in de betere wielerzaak of rechtstreeks via www.beet-it.nl

Populariteit

Bietensap is sterk in opkomst. Veel topsportartsen zijn bekend met de werking er van. In Engeland is het al jaren een groot succes. Als sinds de Tour de France en het WK van 2012 is er door veel wielerploegen gebruik van gemaakt. Enkele ploegen hiervan zijn: Lotto, Sky en La Francaise des Jeux. De opkomst van bietensap is goed te verklaren. De werking komt overeen met de werking van EPO. En welke wielrenner (of andere topsporter) wil nu niet de resultaten van EPO overhouden aan het drinken van een natuurproduct.

'Bijwerkingen'

Een 'bijwerking' van het drinken van bietensap is dat de urine roder van kleur wordt. Verder heeft de persoon die rode bietensap gedronken heeft er geen nadelige gevolgen van, maar het is wel een manier om het drinken van rode bietensap te kunnen traceren. Een dopingcontroleur in Belgiƫ, Hans Cooman heeft aangegeven dat men bij controles af en toe wel kan zien dat iemand bietensap gedronken heeft. 'De urine is dan zo rood als bloed'. Normaliter als urine rood kleurt, komt dat door bloed die in de urine zit.

Rode bieten op de dopinglijst

Zal rode bietensap dan in de toekomst op de dopinglijst komen ? Wij denken van niet. Het is immers een volledig natuurlijk product/middel. Iemand die rode bietensap lekker vindt en drinkt doet toch niks verkeerds. Zo doet een sporter die op hoogtestage gaat ook niks verkeerds. Zou dat wel als verkeerd bestempeld worden, dan zou een persoon die op grote hoogte woont en daardoor een efficiƫntere zuurstofhuishouding heeft niet mee mogen doen aan topsporten ?

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links