Review: Beet-it Energy Bar

In een eerder artikel op Fietspraattestten we geconcentreerd bietensap van Beet-it. De werking hiervan is vrij eenvoudig uit te leggen: Bietensap stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en is hiermee een soort natuurlijke epo. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat hiermee het vermogen (en het herstel) met meer dan 10% kan verbeteren. Het nadeel is alleen dat bietensap niet echt heel erg lekker is. Fabrikant Beet-IT heeft nu ook een reep gemaakt, waarin Bietensap verwerkt zit. Wij hebben het getest.

Bietensap

Ondanks dat er veel onderzoeken zijn geweest naar de werking van bietensap zijn er ook kritische geluiden. In bietensap zit namelijk nitraat, dat in het lichaam wordt omgezet in nitriet. Nitriet op zijn beurt is kankerverwekkend. Is het dan allemaal echt zo erg? Dat ligt er een beetje aan. Gebruik je het hele jaar door bietensap, 365 dagen per jaar, dan zijn we er helemaal van overtuigd dat het niet goed is. Gebruik je bietensap met mate, bijvoorbeeld in een week voor een belangrijk sportevenement en stop je er daarna weer mee, dan willen we best geloven dat je prestaties erdoor omhoog gaan zonder dat je hiermee je gezondheid in gevaar brengt. Een beetje gezond verstand moet je dus wel blijven gebruiken. Maar dat geldt wel voor meer dingen.

Beet-it Energy bar

Naast het inmiddels bekende flesje bietensap kun je nu ook kiezen voor de bietensap reep. Hierdoor heb je in het kiezen van je sportvoeding nog meer mogelijkheden gekregen. Zo kun je bietensap drinken voorafgaand aan de inspanning en de bietenreep tijdens de inspanning. Tijdens het sporten kun je dus nu ook bietensap (in geconcentreerde vorm via de reep) tot je nemen.

Ingrediënten

Als gevolg van het feit dat het bietensap nu in vaste vorm via de reep wordt aangeboden zijn er natuurlijk ook ander ingrediënten toegevoegd. De Beet-it Energy bar bevat de volgende ingrediënten

  • havervlokken
  • Bietenconcentraat
  • Suiker
  • Zonnebloemolie
  • Rijstsiroop
  • Emulgator
  • Zout

Smaak

Natuurlijk zijn wij geen voedingsexperts en zijn wij ook niet in staat om onderzoek te doen naar de werking van de bietenreep. Dit hebben we ook eerder over het bietensap gemeld en daarin kunnen we niet anders doen dan de onderzoeken die wel op wetenschappelijke basis zijn uitgevoerd volgen. Ook hebben we kennis genomen van het gevaar dat overdadig gebruik van bietensap met zich meebrengt en zoals bovenstaand reeds uitgelegd geloven wij niet in schadelijke gevolgen bij 'normaal' gebruik. Als het gebruik van rode bieten echt zo gevaarlijk was, dan waren de rode bieten bij de groentewinkel wel al uit de handel genomen. Waar wij wel een mening over kunnen hebben is hoe wij de reep ervaren. Na het proeven van vloeibaar bietensap waren we wel bang dat de reep helemaal niet lekker zou zijn en eenzelfde smaak zou hebben als het bietensap. Aangezien een flesje bietensap vrij klein is drink je dat nog redelijk makkelijk weg. Het opeten van een hele reep is toch een moeizamer iets als deze niet lekker zou zijn. Op dat vlak zijn we zowel positief als kritisch. De bietenreep smaakt zeker niet zoals het vloeibare bietensap en dat is positief. Echt lekker vinden we de reep echter ook niet. Waarschijnlijk komt dit door de hoge concentratie haver(vlokken) die erin verwerkt zit. Hierdoor wordt de reep een vrij droge, smaakloze reep. Toevoeging van een ander (natuurlijk) ingrediënt met iets meer smaak had wat ons betreft best gemogen. We hebben een grote groep fietsers gevraagd naar hun mening over de smaak van de Energy bar en ook hier waren de meningen verdeeld.

Besluit

Het is mooi om te zien dat een product, waarvan de werking bewezen is, nu in andere varianten op de markt komt. Hierdoor kun je als sporter niet alleen voor, maar ook tijdens het sporten bietensap gebruiken. Zeker de combinatie met haver, dat ook al een bewezen gezonde werking heeft vinden we erg sterk. Aangezien over smaak niet te twisten valt, aangezien dit erg persoonlijk is, kunnen we niet meer doen dan de suggestie geven om wellicht toch iets meer van smaak aan het product toe te voegen door toevoeging van een ander/extra natuurlijk ingrediënt. Kortom: de Beet-it Energy bar is een mooie toevoeging aan voor de Beet-it productreeks en ook aan het hele scala aan energierepen die al op de markt zijn. Of je het lekker vind kun je enkel zelf bepalen door het te proberen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links