Review: Teasi Pro

Op fietsnavigatiegebied is Teasi een relatief onbekende. Het eenvoudigste model, de Teasi One, is iets bekender vanwege zijn zeer gunstige prijs (ongeveer 150 Euro) en het feit dat de Aldi deze wel eens in de aanbieding heeft gehad. Wij testten het topmodel van Teasi, de Teasi Pro die meer features heeft, een snellere processor en meer op de prestatie-fietser is gericht dan de Teasi One. Kan deze Teasi Pro de test doorstaan en is het een goed alternatief voor zijn duurdere concurrenten van bijvoorbeeld Garmin, Mio en Bryton?

Eerste indruk

De Teasi Pro is leverbaar in twee uitvoeringen. De eenvoudigste uitvoering heeft geen bijgeleverde hartslagmeter en snelheid/cadanssensor. De meest uitgebreide versie is iets duurder maar heeft dit wel. Beide sensoren werken op basis van het Bluetooth protocol, waar veel concurrenten tegenwoordig het ANT+ protocol leveren. Onze testuitvoering is de meest uitgebreide uitvoering, dus met beide sensoren bijgeleverd.

Wat zit er dan in de doos?

  • de Teasi Pro
  • de gecombineerde snelheid/cadansmeter;
  • hartslagmeter-borstband
  • een houder om de Teasi Pro op je stuur te bevestigen;
  • oplader met verschillende stekkers;
  • Usb-kabel, nodig om op te laden en om de Teasi Pro aan te sluiten op de computer.

Daarnaast een quick-start guide, al moet je je daar niet teveel bij voorstellen. Een zeer beknopte beschrijving over de op het apparaat aanwezige knoppen volstaat. Hierin is Teasi echter niet uniek. Ook de duurdere broertjes van andere merken leveren geen volledige handleiding meer.

Montage/configuratie

Het monteren van de Teasi Pro is erg gemakkelijk. Het toestel zelf wordt met een houder op het stuur bevestigd. Deze houder kun je simpelweg met 2 tie-wraps aan het stuur vastmaken. Enig nadeel aan de houder is echter dat je verplicht bent de Teasi op het stuur te monteren. De houder kun je namelijk niet op de stuurpen vast zetten. Persoonlijk vinden we dat een mooiere/betere plek voor een dergelijk apparaat, zeker gezien de afmetingen van de Teasi Pro. De gecombineerde snelheid/cadanssensor ziet er van buiten identiek uit aan die van de Mio Cyclo 505 die we eerder getest hebben. Inwendig is het echter een andere sensor, aangezien de Mio via het ANT+ protocol communiceert en de Teasi sensor via Bluetooth. Onze kritiek op deze sensor was bij het reviewen van de Mio dat we deze niet mooi vonden. De sensor is namelijk erg zichtbaar wanneer deze gemonteerd is op de fiets. Garmin heeft de cadans/snelheidssensor compacter uitgevoerd wat wij persoonlijk mooier vonden. Het instellen van de Teasi Pro is erg gemakkelijk, al was het maar vanwege het feit dat er niet zo heel veel in te stellen is.

Eerste rit - valse start

Onze eerste rit met de Teasi Pro ging een beetje mis. We fietsten met de Teasi Pro richting de start van een georganiseerde fietstocht. Dit ging vooralsnog prima. De route van de fietstocht hadden we daags van tevoren erop gekopieerd. Bij de start van de tocht selecteerden we deze route en begonnen te fietsen. Het leek prima te werken, totdat we de eerste aanwijzing van de Teasi verwachtten. We moesten namelijk linksaf, maar volgens de Teasi duurde dit nog even. We fietsten gewoon verder, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat de Teasi zich had 'opgehangen'. Onze tocht ging natuurlijk gewoon door en onder het fietsen probeerden we de Teasi nog te resetten. We hadden echter niet gelezen hoe dat moest en onder het fietsen lukte dat dan ook niet. Thuis aangekomen kwamen we er proefondervindelijk achter dat je de power-button 20 seconden ingedrukt moet houden. Dan schakelt de Teasi uit en kun je hem opnieuw inschakelen. Als eerste test viel ons dat een beetje tegen, maar lees vooral verder hoe ons verdere testen met de Teasi Pro beviel.

Poging 2 - meer succes

De tweede rit verliep anders. We fietsen weer met de Teasi Pro richting het startpunt van onze tocht. Hierbij hadden we het 'dashboard' op computer gezet, waarbij gegevens zoals snelheid, cadans, hellingsgraad en dergelijke duidelijk in beeld stonden. Bij het startpunt selecteerden we de route en verscheen het navigatiescherm op de Teasi Pro. Pas dan valt goed op hoe groot het scherm van de Teasi Pro eigenlijk is. Of je dit mooi/handig vind is een persoonlijk iets. Bij navigeren kan het echter wel van pas komen. Tijdens onze rit moesten wij noodgedwongen afwijken van de geplande route. De Teasi berekent dan netjes een nieuwe route, waardoor je zonder veel zoeken je weg kunt vervolgen. Nieuwsgierig als wij zijn willen we dan echter weten hoe de officiële route liep en wanneer we weer op de geplande route uitkomen. Hierbij is het grote scherm erg handig. Op andere (kleinere) toestellen is dat vaak wat behelpen. Al met al verliep onze tweede poging een stuk beter en waren we best positief gestemd over deze fietscomputer.

Gpx bestanden rijden

Als je een route in GPX formaat hebt, kun je deze eenvoudig op de Teasi Pro plaatsen door deze aan je pc te koppelen met behulp van bijgeleverde USB-kabel. Het erop kopiëren gaat eigenlijk vanzelf. Deze route kun je vervolgens rijden door simpelweg de route te selecteren op de Teasi.

Gebruik als navigatiesysteem

De Teasi Pro gebruiken als navigatiesysteem werkt eigenlijk zoals je verwacht van een navigatiesysteem. Als bestemming kun je een POI (point-of-interest), een adres, een plek of de kaart of iets dergelijks kiezen. Vervolgens berekent Teasi hier de route naartoe. Bij deze routebepaling kun je nog wat opties kiezen en vervolgens hoef je eenvoudigweg maar de aanwijzingen op het scherm te volgen. Telkens als er een aanwijzing komt, maar ook als je van de route afwijkt, klinkt een zachte toon. Persoonlijk weten we nog niet zo goed wat we van deze toon moeten vinden. Aan de ene kant is het prettig dat deze toon redelijk zacht is, zodat je andere fietsers er niet mee stoort. Aan de andere kant waren we al ruim een half uur aan het fietsen voordat we doorhadden dat die toon van onze Teasi Pro kwam en niet een toevallig ander geluid was. Misschien is het gewoon een kwestie van wennen.

Functionaliteit

Snelheid GPS locking

GPS locking gebeurd door de Teasi Pro redelijk snel. In elk geval in een snelheid die je verwacht. Zowel bij het inschakelen op dezelfde plek als waar we de Teasi Pro de vorige keer hadden uitgeschakeld, als bij het inschakelen op een andere plek gebeurde dit in een snelheid die je kunt verwachten. Onze ervaring is dat dit tegenwoordig bij de meeste fietsnavigatiesystemen goed in orde is. Vroeger duurde dit wel eens langer, maar tegenwoordig is dit niet echt een probleem meer.

Battery Life

De batterij van de Teasi Pro houdt het ongeveer 10 uur uit. Teasi zelf geeft geen opgave hiervan, maar wij vinden de 10 uur een prima prestatie. Zeker gezien het feit dat de Teasi een erg groot scherm heeft, wat natuurlijk flink wat energie kost. Opladen kan eenvoudig via de bijgeleverde adapter/usb kabel.

Display

De Teasi Pro is voorzien van een 8,8 cm (3,5 inch) scherm. In verhouding tot zijn concurrenten is dit echt wel een stukje groter. Als je de Teasi Pro gewoon thuis bestudeerd valt dit niet zo op, maar zodra je de Teasi Pro op je fiets monteert en je er mee op pad gaat valt het formaat pas goed op. Afmetingen van dit soort apparaten zal altijd een kwestie van smaak zijn. Zo is een kleiner apparaat makkelijker en minder kwetsbaar. Een groter apparaat daarentegen is in staat de gebruiker meer informatie en een beter overzicht op de getoonde kaart te geven. Wij vonden de schermgrootte in elk geval niet storend, al hopen we dat fabrikanten niet nog grotere schermen gaan maken. De helderheid van het scherm was prima. Hierbij hebben we zowel in de volle zon gefietst, als met redelijk bewolkt en zelfs schemerig weer. In alle gevallen was het scherm erg helder en goed afleesbaar.

Touchscreen

Het Touch screen van de Teasi Pro werkt in principe goed. Zolang je ervoor zorgt dat je het apparaat even de tijd geeft om je keuze te verwerken voordat je een volgende actie uitvoert dan werkt dit goed. Wil je echter te snel achter elkaar iets doen, dan merk je dat de Teasi Pro dit niet bijhoudt. Dit heeft minder te maken met het Touch screen, maar meer met de snelheid van het apparaat. Bedien je de Teasi Pro terwijl je stilstaat, dan valt dit op zich nog wel mee. Bedien je de Teasi Pro echter onder het fietsen, waarbij de GPS natuurlijk continue gegevens moet verwerken, dan merk je dat de processor het niet bijhoudt.

Hardware knoppen

Het apparaat is voorzien van drie knoppen. Eén knop zit prominent onder het Touch screen geplaatst. Deze knop heeft de functie van een soort 'back-button'. De twee andere knoppen zijn kleiner van formaat en zitten aan de linker zijkant van het apparaat. De knoppen zijn prima uitgevoerd en voelen goed aan. Alleen heeft de bedienbaarheid van deze knoppen onder het fietsen ook te leiden aan het feit dat de fietscomputer dit niet altijd bijhoudt. Stop je met fietsen en bedien je het apparaat dan, dan werkt dit goed.

Instelbare pagina's

Als je onder het fietsen kiest voor de optie 'computer" dan gebruik je de Teasi Pro gewoon als fietscomputer. Je krijgt dan verschillende gegevens op het scherm getoond. Vanwege het formaat van het scherm ziet dit er goed en overzichtelijk uit. Welke gegevens je te zien krijgt, is zelf in te stellen. Hierbij is keuze uit heel veel verschillende gegevens, zoals dat bij de meeste fietsnavigatiesystemen het geval is.

Connectiviteit

De Teasi Pro maakt verbinding met de buitenwereld (je computer) via een usb-kabel. Verbinding met de sensoren gebeurd via Bluetooth. Dit werkt prima en zonder problemen.

Robuustheid

De Teasi Pro ziet er robuust uit en kan tegen een stootje. Toch is het apparaat wel kwetsbaar, omdat het scherm relatief groot is. Verder is het apparaat waterdicht via de IP-X5 certificering. Dit betekend dat het apparaat sproeidicht is en er geen schade optreedt indien het apparaat bespoten wordt (12,5 l/min) onder eender welke hoek. Dit is prima en tijdens één van onze tochten hebben we een fikse regenbui meegemaakt. De Teasi Pro had hier geen last van.

Kaarten

De Teasi Pro is voorzien van OSM (OpenStreetMap) kaarten. Deze kaarten zijn voor de gemiddelde fietsnavigatie prima. Ook andere navigatiesystemen maken hier gebruik van. Het voordeel voor de gebruiker is dat deze kaarten gratis verkrijgbaar zijn. De OSM kaarten zijn al op de Teasi Pro geplaatst als je deze koopt. Het apparaat zelf heeft ook nog een microSD sleuf, waardoor je er een extra geheugenkaart in kunt plaatsen. Wij hebben hier geen gebruik van hoeven maken.

Apparaat inwendig/Software

Weinig andere fabrikanten geven een precieze inzage in de processor die in het apparaat zit. Teasi doet dat wel. Op zich een weinig interessant gegeven voor de gemiddelde gebruiker, maar omdat we de Teasi Pro echter soms erg langzaam vonden, of op zijn minst de indruk hadden dat hij het niet allemaal bijhield waren we hier toch in geïnteresseerd. Ook het feit dat de Teasi Pro zich bij ons de eerste keer helemaal 'ophing' was een reden om iets dieper te kijken onder de motorkap van de Teasi Pro. De Teasi Pro is voor zien van een SiRF Atlas V Dual-Core Processor op 664 MHz en gebruikt als besturingssysteem Windows CE Embedded 6. Vervolgens heeft Teasi hierop software geplaatst van GPSTuner. SiRF positioneert deze processor zelf als een processor voor low-end en mid-range systemen. Windows CE Embedded 6 is ontwikkeld in 2006. Deze combinatie zorgt niet voor het meest stabiele en best performante systeem. Wel is dit waarschijnlijk ook de verklaring dat de Teasi Pro een stuk goedkoper is dan de meeste concurrenten. De GPSTuner software is verder prima. Ook Mio en Bryton maken gebruik van software van GPSTuner, al wordt de software dan voorzien van een eigen jasje. Hierdoor zien die systemen er anders uit, maar als je goed kijkt in de verschillende functies en de opbouw hiervan dan zie je de overeenkomsten.

Conclusie

Onze conclusie van de Teasi Pro is een beetje tweeledig. Echt de concurrentie aangaan met de topmodellen van Garmin en Mio kan het toestel niet. Hiervoor is de processor te licht en daardoor te langzaam. Qua verdere software en toepassingsmogelijkheden doet de Teasi Pro niet onder voor deze modellen, alleen de bruikbaarheid laat af en toe een beetje na. Aan de andere kant is de prijs daar ook naar. Een topmodel Garmin of Mio kost al gauw 500 Euro als je al de door Teasi geleverde sensoren erbij wil hebben. De Teasi Pro daarentegen is voor rond de 300 Euro leverbaar en dat is een flink verschil. Mocht je er geen bezwaar tegen hebben dat de Teasi iets langzamer is dan is het zeker geen verkeerd apparaat. Mocht je jezelf kunnen dwingen het apparaat telkens te bedienen wanneer je stilstaat, dan hoeft dat langzame zeker geen bezwaar te zijn. Het apparaat bedienen terwijl je fietst lijkt echt teveel gevraagd voor het toestel.

Besluit

Het review-exemplaar werd beschikbaar gesteld door Maas van Beek van www.fiets-onderdelen-online.nl Hierbij willen we hem bedanken voor het beschikbaar stellen van dit apparaat.

Reacties   

+1 #19 Benny 11-08-2016 18:22
Ik heb de teasi pro nu al twee jaar, een prima apparaat vind ik, soms wat traag maar voor de rest goed, men moet er voor zorgen dat men de juiste instellingen gebruikt, gewone wegen, fiets knooppunten.... dat maakt een groot verschil. het toestel houd ook al twee jaar al mijn fiets gegevens bij, ik kan alles achteraf rustig nakijken, per dag , week en per jaar. de batterij is ook prima, ze gaat een hele dag mee. geen last van vocht in het toestel, men moet er alleen voor zorgen dat de rubberen klepjes onderaan dicht zijn
Citeer
0 #18 Jolanda 28-07-2016 17:05
Waardeloos ding. Na 4 maanden een 2 regenbuien werkte het touchscreen niet meer. Ik mocht hem opsturen naar First Sevice van Teasi in Duitsland á €13, en na een maand vinden ze dat ik geduld moet hebben, als ik vraag waar mijn repair blijft. Ben benieuw of ze gaan zeggen dat het niet onder de garantie valt zoals bij Bert (berich 14-7-2016)
Spijt dat ik niet iets meer geld uitgegeven heb voor een Garmin.
Citeer
0 #17 Frans van Putten 28-07-2016 07:15
Prima apparaat. In de praktijk goed werkend.Een nadeel is de slechte kwaliteit van het kunnen afsluiten van de 2 contacten voor stroom en dataverkeer. De rubber afsluitingen werken na een tijdje niet meer.
Citeer
0 #16 Bert 14-07-2016 16:19
Mijn Teasi Pro is nu net een jaar oud. Afgelopen zondag in een regenbui terecht gekomen en binnen de kortste tijd reageerde het touch-screen scherm niet meer. Het apparaat wordt verkocht onder IPX5 klasse. Regen valt onder de klasse IPX3/IPX4. IPX5 is dus een hogere (betere klasse dan IPX3/IPX4. Na contact te hebben gehad met First Service van Teasi werd geschreven dat er geen garantie op waterschade zit. IPX5 bepaalt dat regenval hier dus wel onder valt.
Denk dat ik beter een Garmin of MIO had kunnen kopen. NOOIT MEER EEN TEASI VOOR MIJ!!!!!!!!!!!!
Citeer
+1 #15 Peter 23-05-2016 13:53
Hallo Ik heb een vraag over mijn teasi pro. Als ik een route heb geimporteert vraagt de teasi wnaar welk punt ik wil: punt dichtbij startpunt of punt dichtstbij eindpunt of punt dichtstbij parcour en dan volgen tot eindpunt of punt dichtstbij parcours omkeren naar beginpunt.ik wil navigatie naar parcours en dan het parcours volbrengen vanaf dat punt. Hoe moet dat?
Citeer
+1 #14 Chris 18-05-2016 19:18
Paul zei:
Mijn teasi one heeft het ruim een jaar goed gedaan maar bij de laatste update komt de melding dat "bikenav is not a Windows CE application en hij loopt vast. De fabrikant zegt dat ik hem moet opsturen want het is een software probleem dat ik niet op kan lossen. ... :sad: Iemand een beter idee?


@Paul I have the exact same problem, I have updated my Teasi Pro today and now it will not startup and stop with the same msg. Did you have any luck with bringing your device back to life?
Citeer
+3 #13 Paul Koopman 08-12-2015 20:41
Beste lezer,
Bij mij Teasi Pro verschijnt de mededeling, dat de kaarten onjuist zijn geïnstalleerd. Het probleem kan verholpen worden via Teasi Tools. Dit heb ik geprobeerd, helaas blijft deze mededeling van kracht. Op zich functioneert de Teasi wel , maar wegen en straten ontbreken. Ook bij Bestemming kan de functie Adressen niet worden benut. Kunnen jullie hier een oplossing voor bedenken. Bij voorbaat dank,
Paul Koopman
Citeer
0 #12 Theo Horsten 17-08-2015 20:10
Vorige week woensdag gekocht bij de Aldi. Was zo blij met de fietsnavigatie. Mooi apparaat en bij de twee tochtende ik heb gefiets heel handig en informatief. Had al twijfels over de waterdichtheid vanwege niet goed sluiten van klepje oplader. Kreeg zo een nieuwe bij de Aldi. Bij de tweede tocht zondag regende het licht. Sindsdien vocht in het apparaat en werkt de touchscreen niet meer. Helaas vandaag ook deze weer teruggebracht omdat ik geen vertrouwen heb in de waterdichtheid van het apparaat. Prima service van Aldi, gewoon geld terug.
Citeer
0 #11 Bert 10-08-2015 11:06
Komen bovengenoemde problemen alleen voor bij nxemplaren die bij de Aldi gekocht zijn (dat gevoel krijg ik een beetje). In dat geval laat ik de huidige ALDI aanbieding maar lopen. :sad:
Citeer
+1 #10 Alfred 09-08-2015 12:48
De specificaties zijn goed maar de werking van deze fietsnavigatie is instabiel. Vooral problemen met de verbinding met de sensoren en het navigeren zijn instabiel. Niet kopen!
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links