Review Rode Bietensap: BEET-IT de Shot

Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat bietensap een soortgelijke werking heeft als EPO. Met als grootste voordeel natuurlijk dat het drinken van bietensap niet verboden is en dat er weinig tot geen bijwerkingen zijn. De werking van bietensap is nogal ingewikkeld, maar kan heel kort uitgelegd worden. Het drinken van bietensap verhoogt de zuurstofopname in de spieren, waardoor de sporter meer vermogen kan leveren en verzuring later optreedt. Bietensap kun je in de supermarkt kopen, maar wij probeerden bietensap van leverancier BEET-IT.
Product: BEET-IT De Shot
Leverancier: BEET-IT Nederland www.beet-it.nl
Soort product: Voeding
Prijs: flesje van 7cl ongeveer 2 Euro

Eerste indruk

BEET-IT is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen IT bedrijf. BEET-IT is een bedrijf dat geconcentreerd bietensap levert. BEET-IT levert speciaal voor sporters hun product in kleine flesjes met een inhoud van 7cl. Een dergelijk flesje moet vanaf een week voor de belangrijke sportieve inspanning (een wedstrijd bijvoorbeeld) dagelijks ingenomen worden. Dit kan tot ongeveer één uur voor het sporten. BEET-IT is dus geen sportdrank, maar meer een voorbereidingsdrank voor sporters.

De flesjes zien er keurig netjes uit, met een duidelijk vermelding van de inhoud. Zodra je het flesje opendraait ben je bovenstaand verhaal weer meteen vergeten en herinner je je alleen nog dat het gewoon bietensap is wat je ruikt. Het ruikt niet alleen niet erg lekker, het drinken van bietensap is ook niet echt lekker. Maar goed, 7cl is niet veel en je kunt het in één keer naar binnen gieten. De flesjes zijn ook verkrijgbaar in dozen van 15 stuks.

Werkt het?

We hebben BEET-IT een aantal dagen achter elkaar gebruikt. Dit zowel in het relatief vlakke Zuid-Limburg, als in de bergen (Alpen/Dolomieten). In Zuid-Limburg konden we moeilijk concluderen dat BEET-IT werkt. We merkten na een paar dagen wel dat we gewoon lekker fietsten, maar een prestatieverbetering van 16%, zoals wetenschappelijke studies aantonen vonden we in de praktijk moeilijk te bevestigen. Toen we vervolgens echter gedurende een tweetal weken achtereenvolgens in de Dolomieten en de Alpen gingen fietsen, waarbij we BEET-IT dagelijks elke morgen innamen, vonden we wel een verbetering merkbaar. Niet dat we ineens veel harder bergop gingen, maar wel dat we langer maximaal vermogen konden leveren zonder te verzuren. Hierdoor durven wij wel te beweren dat BEET-IT een prestatiebevorderende werking heeft.

Kosten

Een flesje BEET-IT kost ongeveer 2 Euro. Natuurlijk heb je aan één flesje niet voldoende en moet je meer denken aan een korte periode waarin je BEET-IT gebruikt. Of het zinvol is om BEET-IT dagelijks te gebruiken kun je je namelijk afvragen, maar in de aanloop naar een belangrijke tocht of wedstrijd kan het zeker geen kwaad. De leverancier geeft aan dat inname van BEET-IT vanaf ongeveer twee weken voorafgaand aan een belangrijke tocht of wedstrijd aan te bevelen is. Gewoon bietensap dat in de supermarkt verkrijgbaar is, is natuurlijk veel goedkoper. Hier moet echter de opmerking bij gemaakt worden dat je dan geen geconcentreerd bietensap koopt, maar juist sap waarin de concentratie nitraat verlaagd is. Om dezelfde hoeveelheid nitraat binnen te krijgen zou je dus vele liters bietensap moeten kopen en drinken. Dan nog zou die variant goedkoper zijn. Alleen is het drinken van een halve liter of meer bietensap per dag best een opgave, aangezien bietensap echt niet lekker is. BEET-IT heeft daarnaast 2% citroensap toegevoegd, waardoor het in de eerste plaats voor de maag makkelijker te verdragen is en daarnaast iets lekkerder smaakt.

Bijwerkingen

Het drinken van bietensap heeft een aantal bijwerkingen. Van één ervan krijg je zeker last en dat is het feit dat je urine oranje/rood kleurt. Verder heb je daar geen last van. Een tweede bijwerking die zou kunnen optreden is diarree. Het is zeker niet zo dat iedereen daar last van krijgt, maar het is wel iets wat op zou kunnen treden. Het is daarom wel aan te raden om het drinken van bietensap voorafgaand aan een belangrijke tocht of wedstrijd uit te proberen.

Conclusie

BEET-IT is een volledig natuurlijk product. Dat is erg mooi en heeft als enige nadeel dat het ook echt naar bietensap smaakt. Verder moet opgemerkt worden dat een flesje BEET-IT redelijk lang houdbaar is. Het aanschaffen van een aantal flesjes BEET-IT best te overzien als je uitgaat van bijvoorbeeld een kuurtje van vijf dagen. Wil je het gedurende het hele jaar op dagelijkse basis gebruiken, dan is het niet echt goedkoop. Mocht je de werking van BEET-IT willen proberen, dan is het te bestellen bij www.beet-it.nl of verkrijgbaar bij de betere wielersportzaak. Of het ook echt werkt kunnen wij niet objectief beoordelen. Daarvoor zijn er te veel variabelen die onze fietsprestaties beïnvloeden (bijv. weersomstandigheden, gereden routes, gezelschap waarin gefietst wordt). We durven wel uit te spreken dat we het gevoel hebben dat het werkt. Daarom kunnen we ook wel aanraden het een keer uit te proberen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links